At løbe eller ikke løbe, når jeg er gravid? Del 2
Vi sluttede Del 1 med en farlig masse symptomer, du skal holde øje med! Hensigten med listen er ikke at skræmme dig, men at informere dig om, hvad du skal lytte efter, når det siges, at du skal lytte til din krop. Hensigten med denne blog - ‘Del 2’ er at give dig strategier for, hvordan du passer på dig selv.
Det du kan gøre, for at passe på dig selv
Uanset om du mærker eller ikke mærker noget til symptomerne som jeg har listet i Del 1, så vil forebyggelse være din bedste strategi.
Du kan forebygge samt lindre mange af dine symptomer ved at styrke de muskler, der er særligt udsatte under graviditeten.
Dybe mavemuskler og bækkenbunden
- Er selvsagt de første strukturer i din krop, der gennemgår en stor forandring, og som også er under konstant belastning. Ved at styrke dem i deres funktion, og indebyrdes samarbejde, giver du både din rygsøjle og dine bækkenorganer de bedste forudsætninger for at modstå ydre belastninger, særligt under løb.
- det kan desuden være enorm svært at vide, om man aktiverer sin bækkenbund korrekt, og om hvor belastet ens bækkenbund egentlig er. Derfor kan et besøg hos en Gynækologisk Obstetrisk fysioterapeut give dig et værdigfuldt indblik i, om din bækkenbund er i en position, hvor den kan modstå den høje belastning under løb.
Baller
- Mens maven vokser, bliver hoften også gradvist bredere, og man begynder derfor at rotere fødderne udad mens man går og står. Denne udadrotation af fødderne sætter ballemuskulaturen i en svagere position, og den kan derfor ikke give den optimale støtte til din ryg og hofte under løb. Ved at styrke ballerne, vil du bedre kunne absorbere stød under løb.
Ryg
-Ryggen ændrer også form og holdning, mens maven vokser. Ryggen bliver selvfølgelig stærkere af den støtte, som den får fra en stærk hofte (baller) og mave. Men for at ryggens muskler stadig kan bidrage med deres rolle i samarbejdet mellem din hofte og din mave, må dine rygmuskler også styrkes eller nærmere bevare så meget af deres styrke, som de kan.
*Du kan snart hente øvelsesvejledning til øvelser, du kan lave derhjemme - så hold øje med denne side.
Hvis du stadig oplever symptomer under og / eller efter løb
- selvom du arbejder på at vedligeholde styrke i din kropskerne (ryg + mave + hofte + bækken), så er det på tide, at du overvejer følgende:
Hvor meget betyder løb for dig?
Du er nødt til at gøre op med dig selv, hvad og hvor meget det betyder for dig at løbe under din graviditet.
Hvad vil en løbepause betyde?
Betyder en løbepause, at du vil savne den dejlige følelse af at have brugt din krop og sveden, der triller ned ad panden? For så er der andre måder, hvorpå du både kan træne hårdt og få sved på panden, samtidig med at du skåner og passer på din krop. Som f.eks. cirkeltræning med eller uden vægte, hvor du får pulsen godt op og mærker den gode effekt heraf.
Hvad er dine langsigtede mål?
Hvad vil du gerne kunne, efter du har født og langt ud i fremtiden? Vil din løbetræning under din graviditet støtte dine mål, med de risici det involverer?
Eller forringer en løbepause ligefrem din livskvalitet i en sådan grad, at det langt overgår risikoen ved at løbe?
Kun du kan svare på disse spørgsmål kære Mama. I sidste ende er det dit valg.
Samarbejd evt. med en træner, der har styr på en gravidkrops behov og udfordringer, og læg en strategi for, om du kan, og hvordan du kan, fortsætte med at løbe mens du er gravid ❤️