4 myter vedrørende efterfødselskroppen, der skal aflives
MYTE 1. DU SKAL LAVE EN MASSE KNIBEØVELSER
Da du var gravid og efter du fødte, har du sikkert ligget på ryggen og lavet en masse knibeøvelser (for det har du fået at vide, du skal). Nu er du verdensmester i at lave knibeøvelser på ryggen. Men hvad så nu? Hvad gør du, når du er ude at løbe, eller når du laver yoga, når du laver boxjumps eller hopper på trampolin med dine børn? Hvorfor er det, at du stadig kommer til at tisse lidt?
Under graviditeten bliver bækkenbundens muskler hårdt belastet. Uanset om en kvinde føder vaginalt eller ved kejsersnit, så sætter denne belastning sine spor. Det er vigtigt at aflaste bækkenbundens muskler og at styrke dem. Rådet om knibeøvelser er for generelt og imødekommer ikke de individuelle behov, kvinder har. Bækkenbunden skal trænes i samarbejde med mange andre muskler i kroppen, og den skal lære at fungere, når du er aktiv - ikke kun mens du ligger ned. Desuden skal den i ligeså høj grad trænes i at kunne afspænde som at kunne knibe, så den kan genoptage sin trampolin effekt.
Bemærk: Bækkenbunden er sensitiv for det tryk, der kommer oppefra og ned inde i bughulen.
MYTE 2. DU SKAL TVANGSLUKKE DINE DELTE MAVEMUSKLER — RECTUS DIASTASE
Rectus Diastase — alle taler om det, men ingen ved egentlig, hvad det er. Der er efterhånden en bred vifte af “eksperter” på Dr. google, der gerne vil fortælle dig, at Rectus Diastase skyldes, at dine mavemuskler ikke kan trække sig sammen igen efter en graviditet, og at du selv kan samle din mavemuskler igen, og lukke hullet i din mave ved at lave 4 øvelser flere hundrede gange om dagen eller ved at binde din mave ind.
Selvom en del kvinder har oplevet succes på denne måde, er det stadig kun en lille del af puslespillet. Der er så meget, vi ikke ved endnu. Så som, hvor flytter du problemet hen, når du lukker hullet? Der dukker lige så stille undersøgelser op, der viser, at det ikke er fordelagtigt at lukke hullet i maven ved tvang. Det er i visse tilfælde slet ikke gavnligt at lukke hullet. For hullet skyldes ikke, at dine mavemuskler som sådan er delte, men nærmere det at bindevævet mellem musklerne ikke performer optimalt. Årsagen til at bindevævet ikke performer optimalt, varierer rigtig meget fra kvinde til kvinde. Derfor vil det, der fungerede for dig, ikke nødvendigvis fungere for din søster eller veninde. Så rådet til kvinder bør være, at få funktionaliteten tilbage i deres kerne og bindevæv. Ikke at gøre mavemusklerne mere stive og immobile.
Bemærk: Mavemusklerne, og bindevævet imellem dem, er sensitive over for det tryk, der kommer inde fra din bughule og ud.
MYTE 3. PROLAPS KAN KUN FIXES VED OPERATION.
Prolaps er fællesbetegnelsen for at en eller flere af dine organer er sunket ned og ud af deres placering i bughulen. Det lyder farligt, men det er det ikke! Vi har alle en eller anden lille grad af prolaps uden at være klar over det eller uden at have symptomer.
For en del kvinder kan det dog godt være en så stor gene, at det forringer deres livskvalitet. Det er dog ikke noget, man bare skal lære at leve med. Man kan selv gøre meget for at forbedre tilstanden eller sine symptomer, både med træning og ved at blive bevidst om sine bevægelsesmønstre samt ved at lære, hvad ens kerne kan og ikke kan tåle.
Det betyder, at det ikke er helt ligegyldigt, hvordan du går op ad trapperne derhjemme, hvordan du træner og hvor hurtigt du går til værks. Du kan selv gøre rigtig meget for at give dine organer den bedste forudsætning for heling og funktionalitet. Der er håb!
Bemærk: dine organer er sensitive for det tryk, der kommer oppefra og ned inde i din bughule.
MYTE 4. DROP DE DÅRLIGE UNDSKYLDNINGER OG KOM IGANG MED AT BRÆNDE DE KALORIER!
Hormoner og sindstilstand er faktorer, der ofte negligeres i efterfødselstiden. Det er ikke kun for sjov, når gravide og nybagte mødre siger, at de føler sig hormonelle. Der er virkelig noget om snakken. Det er helt utroligt, hvor meget kvindens hormon profil ændrer sig under graviditet og igen umiddelbart efter fødslen. For mange kvinders vedkommende vil deres mentale tilstand og fokusevne være påvirket af en kombination af hormonforandringer, søvnmangel og træthed. Træning kan netop være en god hjælp, hvis den er tilpasset kvindens energi og overskud den pågældende dag. Alt for mange henfalder dog til “ingen-dårlige-undskyldninger” mentaliteten og laver for meget for hurtigt. Træningen bliver derfor nærmere nedbrydende end opbyggende for kvinden.
Bemærk: Det er svært at kontrollere vejrtrækning, bevægelse og koordination ved arbejde under højt tempo eller stor belastning, når du er træt. Ikke desto mindre er vejrtrækning, kontrolleret bevægelse og koordination, det din krop har brug for lige nu.
HVAD POKKER SKAL MAN SÅ???
Du har sikkert lagt mærke til at jeg under de 3 første punkter slutter af med at nævne tryksensitivitet. Det er fordi, at disse tre punkter er væsentlige sider af samme sag. Nemlig din trykfordeling i din bughule. Ved at lære, hvordan du fordeler tryk i din bughule ved hjælp din vejrtrækning, skaber du et godt fundament for helingen af din kerne og de efterfødsels-symptomer og gener, der kan opstå. Derfor fokuserer vi meget på nedenstående under mine 1:1 træninger samt mine holdtræninger.
• Vejrtrækning - Hvordan? • Trykfordeling - hvor? • Opspænd - hvor meget og hvor? • Kropsholdning - tendenser og variationer • Bevægelse - bevidst og ubevidst samarbejde mellem led og muskler, vejrtrækning og spænding / trykfordeling
Det er en stor mundfuld teori at skulle sætte sig ind i, særligt som nybagt mor. Mødre har så meget andet på deres tallerken, som kræver deres dedikerede fokus. Derfor vil et samarbejde med en træner, der har en helt specialiseret viden omkring den gravide og barslende krop være en rigtig god hjælp. Gravide og nybagte mødre vil på denne måde kunne få rådgivning og hjælp til at lægge en strategi for deres træning, der støtter og styrker deres forandrede og belastede krop. Denne hjælp er blot en engangsinvestering (og ikke et livslangt forløb), i sig selv som mor og kvinde og ens livskvalitet i mange år frem.